Veden taika on taiteilija Jackie Brooknerin suunnittelema bioveistos Salossa. Teos koostuu kelluvista saarista, jotka ovat biopuhdistamoja sekä vesilintujen habitaatteja. Veden taika on ympäristötaideteos ja -TEKO, joka pohjautuu laajaan ekologisen yhteistyöhön ja yhteisötaiteelliseen toteukseen. Taideteko oli osa Halikonlahti Green Art -trilogian Waterways tapahtumaa. Veden Taika blogi esittelee teoksen eri vaiheet suunnittelusta toteutukseen (2007-2010) sekä teoksen vaikutuksia lammen ekologiaan (2010-) päiväkirjamuodossa.

Teoksen yhteisöllinen toteutus ja hankkeen koordinointi taiteilija Tuula Nikulainen/Aurinkoinen tulevaisuus ry. Yhteistyökumppanit Liikelaitos Salon Vesi, Salon ympäristötoimi ja Salon Seudun ammattiopisto. Ympäristötaideteos on Salon kaupungin prosenttitaide -hankinta keskus-jätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä. Blogin tekstit ja kuvat Tuula Nikulainen, ellei toisin mainita.

22.9.2015

KASVIRIUTTA-KARKULAISEN ANKKUROINTI


Aamulla totesin sen, mitä olin toivonutkin: tuuli on siirtänyt kasviriutta-karkulaisen  oikeaan suuntaan. Niitin pienen aukon ruovikkoon. Lammen reunalla vettä on vain nilkkoihin asti. Tämä on se kohta Satamakadulla, johon suunnittelemme (Salon kaupunki) Veden taika -katselupaikkaa opastauluineen. Oikeastaan paikka on jo olemassa: Satamakadulla on pieni levennys juuri tällä kohden autojenkin pysähtyä.  Ruovikko olisi hyvä pitää noin 20 metrin kohdalta matalana -ja heinikko.


Ankkureita pikkusaaarella on nyt neljä: iso rengasannkkuri, jonka varassa saari on jonkun aikaa pyörinyt hakeutuen aina välillä äiti-lintusaaren kylkeen. Jostain syystä rengasankkurin köysi on todella pitkä (en muista mikä on ollut logiikkani tuolloin!). Ankkuriköydet eivät tosin voi olla liian lyhyitäkään - ja paras pitävyys saadaan ankkuroimalla köydet ristiin. Kaksi betoniankkuria on nostettu takaisin veteen uusille paikoilleen.  Saaren koillisnurkkaan kiinnitettiin uusi rengasankkuri, joka on konstruoitu vanhasta sadevesiviemärin kannesta (Aarni Ihalainen). Kasviriutan ympärillä veden syvyys on vain puolisen metriä. 
Punainen ankkuriköysii hohtaa lammen leväisen vihreässä vedessä.
Siellä se nyt on, pikkusaari eli veden puhdistusta hoitava kasviriutta, lintusaaresta katsottuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti