Veden taika on taiteilija Jackie Brooknerin suunittelema bioveistos, lintusaari ja biopuhdistamo. Teos koostuu kelluvista saarista, jotka muodostavat yhdessä sekä biopuhdistamon että vesilintujen habitaatin.

Veden taika on ympäristötaideteos ja -teko, joka pohjautuu laajaan ekologisen yhteistyöhön ja yhteisötaiteelliseen toteukseen. Veden Taika blogi esittelee teoksen eri vaiheet suunnittelusta toteutukseen (2007-2010) sekä teoksen vaikutuksia lammen ekologiaan (2010-) päiväkirjamuodossa.

Teoksen yhteisöllinen toteutus ja tuotanto: taiteilija Tuula Nikulainen ja Aurinkoinen tulevaisuus ry.
Kelluttimien ja biopuhdistamon tekninen suunnittelu ja toteutus: Biomatrix Water, Scotland.
Yhteistyökumppanit: Liikelaitos Salon Vesi, Salon ympäristötoimi ja Salon Seudun ammattiopisto.

Ympäristötaideteos on toteutettu prosenttitaiteena Salon kaupungin keskusjätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä.

17.8.2012

Water plants. Hydrofyytit eli vesikasvit

Lammessa ovat vesikasvit lisääntyneet räjähdysmäisesti. Ainakin merivita (Potamogeton filiformis) ja karvalehti eli tankeakarvalehti (Ceratophyllum demersum, syn. Ceratophyllum apiculatum). Rannoilla on runsaasti levää. Limnologi Päivi Joki-heiskalan mukaan tilanne on tyypillinen lammissa ja järvissä, joissa ravinteisuus on olemassa: ihmisen toiminnan seurauksena vesistö äkillisesti kirkastuu ja auringonvalo ulottuu syvempiin kerroksiin (näkösyvyys lisääntyy). Tällöin kasvillisuus ikäänkuin räjähtää kasvuun. Kasvit kirkastavat vettä entisestään ja usein seuraavana vuonna kasveja on entistä runsaammin. Ja näin on nyt käynyt Veden taika -lammella. Tilanne on mielenkiintoinen ja lintujen, kalojen sekä pieneliöiden kannalta parempi. Ruokaa riittää. Nähtäväksi jää miten levät ja uposkasvit vuorottelevat tulevina vuosina altaalla.



Merivita
Ilmastuslaite ei enää toiminut viime talvena. Otimme laitteen ylös tutkittavaksi. Mahdollisesti kasvit aiheuttaneet  laitteen jumiutumisen.

Karvalehti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti