Veden taika on taiteilija Jackie Brooknerin suunnittelema bioveistos Salossa. Teos koostuu kelluvista saarista, jotka ovat biopuhdistamoja sekä vesilintujen habitaatteja. Veden taika on ympäristötaideteos ja -TEKO, joka pohjautuu laajaan ekologisen yhteistyöhön ja yhteisötaiteelliseen toteukseen. Taideteko oli osa Halikonlahti Green Art -trilogian Waterways tapahtumaa. Veden Taika blogi esittelee teoksen eri vaiheet suunnittelusta toteutukseen (2007-2010) sekä teoksen vaikutuksia lammen ekologiaan (2010-) päiväkirjamuodossa.

Teoksen yhteisöllinen toteutus ja hankkeen koordinointi taiteilija Tuula Nikulainen/Aurinkoinen tulevaisuus ry. Yhteistyökumppanit Liikelaitos Salon Vesi, Salon ympäristötoimi ja Salon Seudun ammattiopisto. Ympäristötaideteos on Salon kaupungin prosenttitaide -hankinta keskus-jätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä. Blogin tekstit ja kuvat Tuula Nikulainen, ellei toisin mainita.

3.11.2015

Minkin saalistus-aukkojen sulkeminen

Lintusaaren keskiosan rakenne on kaksikerroksinen: alimpana on isot HPDE-kelluttimet ja päällä ohuemmista HDPE-putkista koottu vesimolekyylin rakennetta muistuttava joustava kehikko. Minkit uivat keskimmäisen ison kelluttimen päälle ja pääsevät rakenteiden välistä jyrsimään verkon "kuivin käpälin" - ovat viisaita eläimiä, sillä pääseehän saareen helpommallakin, mutta näin välttävät ilmeisesti naurulokkien pommituksen. Valitettavasti emme keksineet, miten estää jatkossa tämä kellutinkerroksissa kiipeileminen.  Päätimme paikata reikänen alue jyrsijäverkolla, jonka päälle tulee rakenteissa käytetty PE-verkko. Jyrsijäverkko ei ole ruostumatonta terästä, joten se ei tule kestämään pitkiä aikoja. Saareen rakenteiden muut materiaalit on valittu 50-vuoden elinkaari-kriteerillä. Kelluttimet ovat PE (Polyeteeni) - HD (High density) laatua, koska polyeteeni on kemiallisesti ja biologisesti reagoimatonta muovia, ja kestää näin vedessä hajoamatta eliöille haitallisiksi ainesosiksi. Mutta minkin polyeteeni-muoviverkko ei kyennyt estämään.


Vauriokohdasta pääsee mukavasti tarkastelemaan sidontakohtia ja kiinnityksiä: kaikki näyttää olevan priima-kunnossa, kuin eilen asennettut... Alla ohuempien kellutinputkien muodostama tähtikuvioinen liitoskohta, jossa putkien päät on litistetty ja pultattu toisiinsa kiinni. Päälirakenne on PE-köysillä sidottu alimmaisiin kellutinputkiin. Lisäksi sidonnoissa on käytetty teräksisiä hihnoja. 
Peitimme reiät jyrsijäverkolla ja ompelimme reunat ja reikien ympärystät rautalangalla kiinni alusverkkoon, jotta eläimet eivät pääse verkkojen väliin.Korjauslaastilla paikatut kivet saivat vielä päälle viimeistelyrappauksen. Sarit Peltola Aurinkoinen tulevaisuus ry:stä oli taas mukana talkoilemassa:

Tänään Kemiönsaaressa rikottiin marraskuun lämpöennästys eli lämmintä riitti +14C . Mukava työskennellä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti