Veden taika on taiteilija Jackie Brooknerin suunnittelema bioveistos Salossa. Teos koostuu kelluvista saarista, jotka ovat biopuhdistamoja sekä vesilintujen habitaatteja. Veden taika on ympäristötaideteos ja -TEKO, joka pohjautuu laajaan ekologisen yhteistyöhön ja yhteisötaiteelliseen toteukseen. Taideteko oli osa Halikonlahti Green Art -trilogian Waterways tapahtumaa. Veden Taika blogi esittelee teoksen eri vaiheet suunnittelusta toteutukseen (2007-2010) sekä teoksen vaikutuksia lammen ekologiaan (2010-) päiväkirjamuodossa.

Teoksen yhteisöllinen toteutus ja hankkeen koordinointi taiteilija Tuula Nikulainen/Aurinkoinen tulevaisuus ry. Yhteistyökumppanit Liikelaitos Salon Vesi, Salon ympäristötoimi ja Salon Seudun ammattiopisto. Ympäristötaideteos on Salon kaupungin prosenttitaide -hankinta keskus-jätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä. Blogin tekstit ja kuvat Tuula Nikulainen, ellei toisin mainita.

27.8.2010

Havaintoja saarelta - biofilmi kasvaa ja voi hyvin

Kasvusto on vahvaa ja parhaillaan siirtoistutetuista kukkivat mm. isosorsimo ja osmankäämi, sekä rantakukan kukinta on lopuillaan. Ainakin lintusaaren reunustan kasvuston juuret ulottuvat veteen saakka. Viimeksi istutetun pikkusaaren kasvualustat ovat kärsineet eroosiosta. Kasvualustaa mahdollisesti lisättävä. Leca-soraa on vähentynyt, joten lisäsimme sitä jonkin verran. Todennäköisesti kun ympärillä oleva kasvusto on saanut korkeutta, myös sora pysyy paremmin paikoillaan. Kasvien seassa myös nokkosta ja muutama paju. Sora-alustalla kasvaa tomaatin taimia (lintujen mukana tulleista siemenistä?...käyvät kaatopaikoilla aterioimassa) ja rantakukka on myös siementänyt ja kukkii nyt sora-alustalla.
Kuolleita nuoria lintuja löytyi saarelta toistakymmentä kappaletta. Kutsuimme Jarmo Markkasen katsastamaan tilannetta, arvioimaan lintujen ikää ja luomaan yleissilmäyksen pesimäsaaren tilaan. Naurulokkiyhdyskunta on uusi ja voimakkaasti kasvava. Yksi mahdollinen nuorten lokkien kuolinsyy on joutua yhdyskunnan muiden jäsenten nokkimaksi tilan käydessä ahtaaksi. Saarelta löytyi myös yllä oleva sirri. Tarkempi määritys on vielä tekemättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti