Veden taika on taiteilija Jackie Brooknerin suunnittelema bioveistos Salossa. Teos koostuu kelluvista saarista, jotka ovat biopuhdistamoja sekä vesilintujen habitaatteja. Veden taika on ympäristötaideteos ja -TEKO, joka pohjautuu laajaan ekologisen yhteistyöhön ja yhteisötaiteelliseen toteukseen. Taideteko oli osa Halikonlahti Green Art -trilogian Waterways tapahtumaa. Veden Taika blogi esittelee teoksen eri vaiheet suunnittelusta toteutukseen (2007-2010) sekä teoksen vaikutuksia lammen ekologiaan (2010-) päiväkirjamuodossa.

Teoksen yhteisöllinen toteutus ja hankkeen koordinointi taiteilija Tuula Nikulainen/Aurinkoinen tulevaisuus ry. Yhteistyökumppanit Liikelaitos Salon Vesi, Salon ympäristötoimi ja Salon Seudun ammattiopisto. Ympäristötaideteos on Salon kaupungin prosenttitaide -hankinta keskus-jätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä. Blogin tekstit ja kuvat Tuula Nikulainen, ellei toisin mainita.

24.2.2008

Puhdistava lintusaari -työryhmä aloittaa työskentelyn

Kelluva bioveistos
Vuoden 2007 Salon vierailun pohjalta Jackie  luonnosteli kelluvan bioveistoksen lintualtaille. Entisen saostusaltaan sedimentti on erittäin saastunutta. Sedimenttiä ei voida liikutella, joten teos ei voi tukeutua pohjaan. Jackie haluaa kelluvan elementin puhdistavan vettä sedimentistä vapautuvista raskasmetalleista. Jackie ehdottaa teoksen toteutuksen yhteistyökumppaniksi Michael Shawia Ecovillage instituutista Skotlannista. Michael valmistaa yhdessä lankonsa Galen Fulfordin kanssa kelluvia veden pienpuhdistamoja.

 Hans Vogt,  Michael Shaw, Päivi Joki-Heiskala ja Tuula Nikulainen taiteilijatalo Majalassa

Kelluvan biopuhdistamon kehitystyö saa tukea tukea Maj ja Tor Nessling säätiöltä.

Halikonlahti Green Art kokoaa ympäristötaideteoksen kelluvan biopuhdistamon suunnittelutyöryhmään paikallisista ympäristöasiantuntijoista: limnologi Hans Vogt ja limnologi Päivi Joki-Heiskala, biologi Kimmo Savonen sekä kaupunginpuutarhuri Tapio Järvinen.

Työryhmä kokoontuu Salon taiteilijatalo Majalassa Helmikuussa 2008:
Kuvassa: Tuula Nikulainen, Päivi Joki-Heiskala, Georg Dietzler, Michael Shaw, Kimmo Savonen, Hans Vogt ja Galen Fulford


Työryhmä  tutustuu Halikonlahden lintupolkuun ja -alueeseen sekä Salon jätevedenpuhdistamon entiseen kolmos-saostusaltaaseen:

Allas on rehevöitynyt, linnut vähentyneet, järviruoko ja osmankäämi valtaavat alaa. Altaiden välissä on kapea kannas ja vanhat patoluukut. Taustalla näkyy Salon jätevedenpuhdistamon punatiilinen rakennus.

Galen Fulford ottaa vesinäytteitä

 
Galen Fulford, Michael Shaw, Kimmo Savonen ja Hans Vogt

Jackien suunnitelmassa on kolme kelluvaa saarta keskellä allasta sen syvimmässä kohdassa (n 1,8m) vastapäätä Halikonlahden Timali-lintutornia. Yksi saarista on Jackien luonnoksessa lintusaari, jossa linnut voisivat munia ja poikaset kehittyä rauhassa suojassa maapedoilta ja ihmisiltä.

Galen ottaa altaalta suunta antavia vesinäytteitä. Päivi Joki-Heiskala tulee tekemään tarkemman veden laadun ja sedimentin tutkimukset sekä aloittamaan säännöllisen kolmosaltaan vedenlaadun tarkkailun.
Lintutornissa Galen Fulford, Tuula Nikulainen, Michael Shaw, Hans Vogt ja Kimmo Savonen (kuva: Georg Dietzler)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti