Minkin lintusaaren pohjaverkkoon jyrsimä reikärivi (5 reikää) on nyt peitetty ensin jyrsijäverkolla ja rakenteissa käytetyllä polyeteeniverkolla.
Lopuksi peitimme paikkauksen lekasora-kasviturve-seoksella, jonka olimme kaapineet pois kivien ympäriltä.
Kivien viimeistelylaastiin sekoitin rautamustaa, joka antaa laastille hieman "ajan patinan" sävyä.
Nyt on saatu kaikki saaren huoltotyöt tehtyä! Iso kiitos talkoolaisille Pasi Airike ja Sarit Peltola avusta! Usvalaatikon kannen valmistan kotona. Kanaverkosta muotoiltu malli lähtee mukaan. Ensi viikolla lisä-ankkuroimme vielä saaria Kuha-laiturien
rengasankkureilla.
|
Valmista tuli! |
|
Usvakannen malli lähtee työhuonelle valmistettavaksi. |
Rakenneongelma
Alunperin tekokivet muotoiltiin hyvin hienojakoisella ja erityisvahvalla betoniseoksella, jossa vahvisteena on käytetty nano-tekniikkaa. Betonin ja ohjeistuksen saimme kuvanveistäjä Pertti Kukkoselta. Kivet onnistuivat hyvin, ja ne olivat kauniit: betonipinta sileä, elävä ja kivimäinen. Mutta jo muutaman vuoden päästä kivet alkoivat halkeilla. Ensimmäisen kerran paikkasin niitä alkuperäisseoksella. Halkeamisen syy ei ole kuitenkaan betonissa, vaan perustuksissa. Tekokivet on installoitu suoraan kiinni joustavaan saarirakenteeseen. Kiven sisuksien polystyreeni (Finfoam) antaa myöden, mutta betoni ei. Aallokko liikuttaa saaria ja kellukkeiden nivelet ovat joustavia. Saaren pinnalla kävellessä huomaa tämän liikkeen. Tästä syystä jätimme pitkään matalaan kiveen halkeaman - oletuksena on, että halkeaman jättäminen mahdollisesti ehkäisee lisämurtumia. Ongelman olisi ehkä voinut välttää kiinnittämällä tekokivet joustamattomalle pohjalle, joka puolestaan olisi kiinnitetty saaren rakenteisiin tukevasti, mutta jättäen hieman liikumavaraa. Todennäköisesti vuosihuollossa joudutaan tulevinakin vuosina paikka-rappaamaan kiviä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti