Veden taika on taiteilija Jackie Brooknerin suunittelema bioveistos, lintusaari ja biopuhdistamo. Teos koostuu kelluvista saarista, jotka muodostavat yhdessä sekä biopuhdistamon että vesilintujen habitaatin.

Veden taika on ympäristötaideteos ja -teko, joka pohjautuu laajaan ekologisen yhteistyöhön ja yhteisötaiteelliseen toteukseen. Veden Taika blogi esittelee teoksen eri vaiheet suunnittelusta toteutukseen (2007-2010) sekä teoksen vaikutuksia lammen ekologiaan (2010-) päiväkirjamuodossa.

Teoksen yhteisöllinen toteutus ja tuotanto: taiteilija Tuula Nikulainen ja Aurinkoinen tulevaisuus ry.
Kelluttimien ja biopuhdistamon tekninen suunnittelu ja toteutus: Biomatrix Water, Scotland.
Yhteistyökumppanit: Liikelaitos Salon Vesi, Salon ympäristötoimi ja Salon Seudun ammattiopisto.

Ympäristötaideteos on toteutettu prosenttitaiteena Salon kaupungin keskusjätevedenpuhdistamon laajennuksen yhteydessä.

4.11.2015

Kivien viimeistelyä. Minkin käytävät umpeen

Minkin lintusaaren pohjaverkkoon jyrsimä reikärivi (5 reikää) on nyt peitetty ensin jyrsijäverkolla ja  rakenteissa käytetyllä polyeteeniverkolla. 


Lopuksi peitimme paikkauksen lekasora-kasviturve-seoksella, jonka olimme kaapineet pois kivien ympäriltä.


Kivien viimeistelylaastiin sekoitin rautamustaa,  joka antaa laastille hieman "ajan patinan" sävyä.
Nyt on saatu kaikki saaren huoltotyöt tehtyä! Iso kiitos talkoolaisille Pasi Airike ja Sarit Peltola avusta! Usvalaatikon kannen valmistan kotona. Kanaverkosta muotoiltu malli lähtee mukaan. Ensi viikolla lisä-ankkuroimme vielä saaria Kuha-laiturien rengasankkureilla.

Valmista tuli!
Usvakannen malli lähtee työhuonelle valmistettavaksi.

Rakenneongelma

Alunperin tekokivet muotoiltiin hyvin hienojakoisella ja erityisvahvalla betoniseoksella, jossa vahvisteena on käytetty nano-tekniikkaa. Betonin ja ohjeistuksen saimme kuvanveistäjä Pertti Kukkoselta. Kivet onnistuivat hyvin, ja ne olivat kauniit: betonipinta sileä, elävä ja kivimäinen. Mutta jo muutaman vuoden päästä kivet alkoivat halkeilla. Ensimmäisen kerran paikkasin niitä alkuperäisseoksella. Halkeamisen syy ei ole kuitenkaan betonissa, vaan perustuksissa. Tekokivet on installoitu suoraan kiinni joustavaan saarirakenteeseen. Kiven sisuksien polystyreeni (Finfoam) antaa myöden, mutta betoni ei. Aallokko liikuttaa saaria ja kellukkeiden nivelet ovat joustavia. Saaren pinnalla kävellessä huomaa tämän liikkeen.  Tästä syystä jätimme pitkään matalaan kiveen halkeaman - oletuksena on, että halkeaman jättäminen mahdollisesti ehkäisee lisämurtumia. Ongelman olisi ehkä voinut välttää kiinnittämällä tekokivet joustamattomalle pohjalle, joka puolestaan olisi kiinnitetty saaren rakenteisiin tukevasti, mutta jättäen hieman liikumavaraa. Todennäköisesti vuosihuollossa joudutaan tulevinakin vuosina paikka-rappaamaan kiviä.





3.11.2015

Minkin saalistus-aukkojen sulkeminen

Lintusaaren keskiosan rakenne on kaksikerroksinen: alimpana on isot HPDE-kelluttimet ja päällä ohuemmista HDPE-putkista koottu vesimolekyylin rakennetta muistuttava joustava kehikko. Minkit uivat keskimmäisen ison kelluttimen päälle ja pääsevät rakenteiden välistä jyrsimään verkon "kuivin käpälin" - ovat viisaita eläimiä, sillä pääseehän saareen helpommallakin, mutta näin välttävät ilmeisesti naurulokkien pommituksen. Valitettavasti emme keksineet, miten estää jatkossa tämä kellutinkerroksissa kiipeileminen.  Päätimme paikata reikänen alue jyrsijäverkolla, jonka päälle tulee rakenteissa käytetty PE-verkko. Jyrsijäverkko ei ole ruostumatonta terästä, joten se ei tule kestämään pitkiä aikoja. Saareen rakenteiden muut materiaalit on valittu 50-vuoden elinkaari-kriteerillä. Kelluttimet ovat PE (Polyeteeni) - HD (High density) laatua, koska polyeteeni on kemiallisesti ja biologisesti reagoimatonta muovia, ja kestää näin vedessä hajoamatta eliöille haitallisiksi ainesosiksi. Mutta minkin polyeteeni-muoviverkko ei kyennyt estämään.


Vauriokohdasta pääsee mukavasti tarkastelemaan sidontakohtia ja kiinnityksiä: kaikki näyttää olevan priima-kunnossa, kuin eilen asennettut... Alla ohuempien kellutinputkien muodostama tähtikuvioinen liitoskohta, jossa putkien päät on litistetty ja pultattu toisiinsa kiinni. Päälirakenne on PE-köysillä sidottu alimmaisiin kellutinputkiin. Lisäksi sidonnoissa on käytetty teräksisiä hihnoja. 
Peitimme reiät jyrsijäverkolla ja ompelimme reunat ja reikien ympärystät rautalangalla kiinni alusverkkoon, jotta eläimet eivät pääse verkkojen väliin.



Korjauslaastilla paikatut kivet saivat vielä päälle viimeistelyrappauksen. Sarit Peltola Aurinkoinen tulevaisuus ry:stä oli taas mukana talkoilemassa:

Tänään Kemiönsaaressa rikottiin marraskuun lämpöennästys eli lämmintä riitti +14C . Mukava työskennellä...

2.11.2015

Kivien korjaus jatkuu

Tänään ilmeisesti rikkoutui marraskuinen lämpöennätys + 13 astetta.  Ideaali pilvinen ja lämmin sää paikata kiviä betonilaastilla. 

Lintusaarella tepasteli yksinäinen nuori (lentokyvytön) valkoposkihanhi.
Vedenpinta on tavallista korkeammalla.
Saimme paikattua tänään halkeamat näistä pahiten vaurioituneista kivistä.


Saaren kelluttimien rakenne on joustava ja saari myötäilee aallon liikettä. Pitkä matala kivi on valitettavasti kohdassa, jossa saaren kellukkeiden liitokset liikkuvat. Myös saarella käveleminen aiheuttaa liikettä, joka näkyy tämän halkeaman aukeamisena ja sulkeutumisena... rako ehkä pitää täyttää jollain joustavalla - silikonilla?